4 Şubat 2014 Salı

AŞURE

Aşure zamanı geçti ama arşivinizde saklayıp zamanı gelince pişireceğiniz geleneksele en yakın tarifi yıllardır pişirdiğim şekliyle sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler: 1 kg. aşurelik buğday,yarım kg. beyaz nohut, yarım kg. şeker fasulye, yarım kg. kuru üzüm, yarım kg. kuru incir, 1 kg. kuru kayısı, 2 adet ekşi elma, 1 su bardağı baldo pirinç, 1 litre süt, 2 kabuk tarçın, 15 adet karanfil, 1 portakalın kabuğu, 1 kahve fincanı gül suyu, 1 paket buğday nişastası, 3 kg toz şeker

Üzeri için: Fındık, fıstık, nar, tarçın, hindistan cevizi

Yapılışı: Buğdayları bir gece önceden yıkayıp aşureyi pişireceğimiz tencereye koyup bir taşım kaynatıp tencereyi sarıp buğdayları sabah kadar kabarmaya bırakın. Yine akşamdan kuru fasulye ve nohutu ıslatın. Ertesi gün küp küp doğradığınız kuru üzüm ve kuru kayısıları pişeceği kadar su koyup iyice pişirin. Pirinci haşlayın. Kuru incirleri ılık suda bekletip küp küp doğrayın. Bu arada nohut ve buğdayı iyice pişirin. Haşlanan buğdayların üzerine kuru fasulye, nohut, pirinç, kuru üzüm, kuru kayısı, küp küp doğradığınız ekşi elma, kabuk tarçın ilave edip pişirmeye devam edin. Bu arada 1,5 litre kaynak su ve 1 litre de süt ilave edin. Bir cezvede karanfilleri 1 çay bardağı suyla haşlayıp suyunu tencereye süzün. Gül suyu, portakal kabuğu rendesi, suyla erittiğiniz nişasta ve sütü ilave ettikten sonra toz şekeri koyun. Karışımın içine en son kuru inciri ilave edin ki aşurenin rengi kararmasın. Kaynayan aşure göz göz fokurdamaya başlayınca altını kapatıp kaselere alın. Ilınınca üzerini süsleyin. Afiyet olsun..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...