5 Şubat 2014 Çarşamba

ŞAM TATLISI

Malzemeler: 3 yumurta, 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı yoğurt, 2.5 su bardağı irmik, 1 türk kahvesi fincanı un, yarım su bardağı eritilmiş tereyağı, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 1 türk kahvesi fincanı pekmez, üzerine tuzsuz yer fıstığı

Şerbeti: 5 su bardağı şeker, 4 su bardağı su

Yapılışı: Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın. Diğer malzemeleri de ilave edip koyu kek kıvamında bir hamur elde edin. Dikdörtgen bir borcamın altını yağla pekmezin yarısını tepsini her yerine sürün. Hamuru tepsiye boşalttıktan sonra elinizle düzleştirin ve kalan pekmezi sürün. Dilimlere gelecek şekilde tuzsuz yer fıstıklarını üzerine yerleştirip 175 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Tatlının ilk sıcağı geçtikten sonra dilimleyip soğuk şerbeti üzerine dökün.


KADINBUDU KÖFTE

Malzemeler: 1 soğan, 1 yemek kaşığı tereyağı, 500gr. az yağlı dana kıyma, 1 çay bardağı baldo pirinç, 2 yumurta, tuz, kimyon, karabiber, 1 kase un

Hazırlanışı: Soğanı küp şeklinde küçük doğrayın. Tereyağını tavaya koyup eritin, soğanları bu yayda iyice kavurun. Kıymanın yarısını soğanların üzerine ekleyerek iyice kavurun. Pirinci ayrı bir yerde haşlayın. Kavrulan içler ılınınca içine çiğ kıymayı ve baharatları da ilave ederek iyice yoğurun. Pirinci yoğurmanın son aşamasında süzerek ekleyin ki canları çıkıp lapa olmasın. Bir tavaya sıvı yağ döküp kızdırın. Çok ince olmayacak şekilde tanelediğiniz köfteleri önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulayıp kızartın. Afiyet olsun.




EV YAPIMI KOLAY GÜLLAÇ

Evinizde canınız istediği zaman yapıp hemen yiyebileceğiniz çok kolay bir güllaç tarifi.

Malzemeler: 100gr. mısır nişastası, 100gr. buğday unu, 400ml. süt, 2 yemek kaşığı gül suyu

Şerbeti için: 4 su bardağı süt, 2 su bardağı toz şeker

Hazırlanışı: Güllaç yufkası için bir kasenin içinde mısır nişastasını, buğday ununu, sütü ve gül suyunu iyice karıştırın. Daha pürüzsüz bir kıvam için karışımı süzerek başka bir kaba alın. Küçük bir teflon tavanın içine krep yapar gibi incecik dökün. İki tarafını da pişirin. Bu arada şerbeti hazırlayın. Şeker sütün içinde erisin ama kaynamasın. Hazırladığınız güllaç yufkalarını servis yapacağınız tabağa önce şerbet sonra güllaç olacak şekilde bitene kadar aralarına ceviz serperek dizin. Kalan şerbeti de üzerine dökün ve dinlenmeye bırakın. Afiyet olsun.




ÇİLEK ÜZÜMÜ KAPLAMALI TOP KEK

İtalyanların çilek üzümü dedikleri aslı Karadeniz'de yetişen kokulu üzümlerden kaynattığım meyve suyuyla kapladığım, gerisi hepimizin bildiği bir top kek tarifi.

Malzemeler: 2 yumurta, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı toz şeker, 2.5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya

Üzerinin kaplaması için: 1\3 çay bardağı üzüm suyu, 1 paket pudra şekeri

Kek hamurunu hazırlayıp muffin kalıplarında önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 15dk. pişirin. Pişen kekler soğuyunca meyve suyu ve pudra şekerini karıştırarak meyve kaplamasını hazırlayın. Pişirmek yok. Keklerin üzerlerini bu kaplamaya bulayıp meyvelerle servis yapın. Afiyet olsun.


4 Şubat 2014 Salı

HAZIR YUFKA MANTISI

Vaktiniz olduğu zaman hazırlayıp acil durumlarda misafirlerinize ve ev halkına sunabileceğiniz pratik ve lezzetli bir kolay mantı tarifi. Önceden hazırlayıp dondurucunuza atarsanız uzun süre saklayabilirsiniz.

1 tane yufkayı serip 2cm. eninde şeritler halinde kesin. Yufkanın geniş kısmında şeritleri ikiye bölün. Kıyma soğan ve maydanozla hazırladığınız harçtan yufkanın bir ucuna koyarak şeritleri küçük muskalar şeklinde sarın. Kızgın yağda kızartıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve biber sosuyla servis yapın. Afiyet olsun..


AŞURE

Aşure zamanı geçti ama arşivinizde saklayıp zamanı gelince pişireceğiniz geleneksele en yakın tarifi yıllardır pişirdiğim şekliyle sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler: 1 kg. aşurelik buğday,yarım kg. beyaz nohut, yarım kg. şeker fasulye, yarım kg. kuru üzüm, yarım kg. kuru incir, 1 kg. kuru kayısı, 2 adet ekşi elma, 1 su bardağı baldo pirinç, 1 litre süt, 2 kabuk tarçın, 15 adet karanfil, 1 portakalın kabuğu, 1 kahve fincanı gül suyu, 1 paket buğday nişastası, 3 kg toz şeker

Üzeri için: Fındık, fıstık, nar, tarçın, hindistan cevizi

Yapılışı: Buğdayları bir gece önceden yıkayıp aşureyi pişireceğimiz tencereye koyup bir taşım kaynatıp tencereyi sarıp buğdayları sabah kadar kabarmaya bırakın. Yine akşamdan kuru fasulye ve nohutu ıslatın. Ertesi gün küp küp doğradığınız kuru üzüm ve kuru kayısıları pişeceği kadar su koyup iyice pişirin. Pirinci haşlayın. Kuru incirleri ılık suda bekletip küp küp doğrayın. Bu arada nohut ve buğdayı iyice pişirin. Haşlanan buğdayların üzerine kuru fasulye, nohut, pirinç, kuru üzüm, kuru kayısı, küp küp doğradığınız ekşi elma, kabuk tarçın ilave edip pişirmeye devam edin. Bu arada 1,5 litre kaynak su ve 1 litre de süt ilave edin. Bir cezvede karanfilleri 1 çay bardağı suyla haşlayıp suyunu tencereye süzün. Gül suyu, portakal kabuğu rendesi, suyla erittiğiniz nişasta ve sütü ilave ettikten sonra toz şekeri koyun. Karışımın içine en son kuru inciri ilave edin ki aşurenin rengi kararmasın. Kaynayan aşure göz göz fokurdamaya başlayınca altını kapatıp kaselere alın. Ilınınca üzerini süsleyin. Afiyet olsun..




AÇMA

Piştiği zaman evinizi mis gibi kokutacak, çocuklarınızın severek yiyeceği, hamurunu poğaça, sandwich tariflerinde de kullanabileceğiniz açma hamuru.

Malzemeler: 5-5.5 su bardağı un, 1 su bardağı ılık süt, 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 yumurta, 1 paket Dr. Oetker toz maya, 2 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: Toz mayayı ılık süt ve toz şekerle karıştırıp eritin. Kuru malzemeleri ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurdan ceviz kadar peziler koparıp açma şekline getirin. 15 dakika tepside mayalandıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin.


LİMONLU REVANİ

Malzemeler: 1 su bardağı yoğurt, 3 yumurta, 2 türk kahvesi fincanı irmik, 1 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı un, 2 paket kabartma tozu, limon kabuğu rendesi yarım limonun suyu

Şerbet: 5 su bardağı su, 4 su bardağı toz şeker

Hamurunuzu kek hamuru gibi çırparak 200 derecelik fırında pişirin. şerbeti kaynatıp soğutun. Fırından çıkardığınız revaniyi ilk sıcağı geçince soğuk şerbeti üzerine dökün dinlendirin. Afiyet olsun.


SU BÖREĞİ

Su böreği denilince açması, haşlaması, pişirmesi kulağıma çok zormuş gibi gelirdi. Blogları dolaşırken rastladığım tarifle bir cesaret su böreği yapmaya kalkıştım. Çok da güzel oldu, yiyenlerden de çok güzel yorumlar aldım. Sizde korkmadan deneyin, katkı maddeli hazır hamurlara prim vermeyin. Şimdiden kolay gelsin. Afiyet olsun..

Hamuru için: 5 yumurta, 8 su bardağı un, 3 tatlı kaşığı tuz (hamurlar suda haşlanırken tuz oranı azalıyor. 3 kaşık tuz size çok gelmesin ölçüsünü koyun.)

Arasına sürmek için 300gr. tereyağı

İç harcı: Beyaz peynir, maydanoz

5 yumurtayı hamur yoğuracağınız kaba kırın tuzla çırpın. Unu ilave edip ılık suyla yumuşak bir hamur yoğurun. 2 pezisi diğerlerinden küçük olacak şekilde toplam 11 peziye ayırın. Küçük pezinin birini böreğinizi yapacağınız tepsi büyüklüğünde açık yağlanmış tepsiye haşlamadan serin. Diğer pezilerin tamamını açtıktan sonra büyük bir tencerede bol kaynar suyun içinde tencerenizin büyüklüğüne göre hamurlarınızı 4e bölerek teker teker haşlanmaya bırakın. Kaynar sudan aldığınız haşlanmış hamurları soğuk su dolu kabın içinde yıkayıp aralarına tereyağı sürerek tepsinize yerleştirin. Pezilerinizin yarısını haşlama işlemi bitince tek seferde beyaz peynirli harcınızı hamurun üzerine serin. Diğer hamurları da haşlayıp yerleştirdikten sonra en başta ayırdığınız küçük pezinin ikincisini de açıp haşlamadan tepsinin üzerine yerleştirin. Alttaki ve üstteki peziler haşlanmamış hamurdan olacak ara katların tamamını haşlayıp soğuk sudan geçireceksiniz. Kalın tabanlı alüminyum bir tepside aygazın üzerinde çevire çevire kızartın. Aynı büyüklükte başka bir tepsinin yardımıyla böreğinizi alt üst çevirip diğer tarafını da kızartın. Bu aşamada çok kısık ateşte pişirmeniz ve başından hiç ayrılmamanız lazım. Afiyet olsun.

JELKA BÖREĞİ

Çaya gelecek misafirleriniz için sabah erkenden yapabileceğiniz son dakikada sıcacık yumuşacık pişirip sunabileceğiniz bir börek tarifi..

Malzemeler: 6 su bardağı un, 1 bütün yumurta, tuz, 1 paket Dr. Oetker toz maya, aldığı kadar ılık su

İç Harcı: Kıyma, soğan, patates, haşlanmış pilavlık bulgur

Hamurları yağlamak için 100gr erimiş tereyağı, 1 su bardağı çiçek yağı

Yapılışı: Un, tuz ve toz mayayı karıştırıp içine yumurtayı kırıp ılık suyla yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun mayalanmasını beklemeden ceviz büyüklüğünde peziler yapın. Pezileri aşağıdaki büyüklükte açıp yağlayın.


Resimlerdeki gibi katladığınız hamurun ortasına iç harcını koyup kapatın. Ters çevirip tepsiye koyduğunuz hamurları 1 saat tepsi mayasına bırakın. Mayalanırken kurumamaları için üzerlerini örtün.








ZEYTİNYAĞLI KURU DOLMA

Eğer benim kadar şanslıysanız güneydoğunun verimli topraklarında yetişip kızgın güneşinde kurumuş, büyük bir içtenlikle, özenle paketlenip gönderilen kurularınız varsa yapabileceğiniz lezzetli bir dolma tarifi.

Malzemeler: Kuru patlıcan, kuru dolmalık biber, kuru kabak, pirinç, soğan, yenibahar, domates püresi, nane, reyhan, biber salçası, nar ekşisi

Yapılışı: Kuru sebzeleri yumuşayana kadar haşlayıp hazırladığınız zeytinyağlı içle yassı dolmalar şeklinde doldurun. Fazla iç koymayın. Tencereye yatık şekilde dizin. üzerine zeytinyağı, kaynak su ekleyip kısık ateşte pişirin. Dolmalar piştiğinde susuz kalması gerekiyor.




PASTIRMALI TAVUK RULO

Beş çaylarınızda veya yemek davetlerinize önceden hazırlayabileceğiniz için kurtarıcı ve lezzetli bir tarif.

Malzemeler: Tavuk göğüs etinden fileto, dilim kaşar peynir, pastırma

Sosu için: 1 kase yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, kimyon, toz kırmızı biber, tuz, kekik, sarımsak

Yapılışı: Tavuk filetolarınızın içine 1 kaşık sostan sürüp üzerine taze kaşar ve pastırmayı koyup rulo şeklinde sarın. Tavuk pişirme poşetinin içine tavuk rulolarınızı yerleştirip üzerine kalan sosunuzu ilave edin. Poşetinizin ağzını bağlayıp buzdolabında bir gece bekletin. Sosta bekletme süresi lezzetini arttırıyor. 220 derece fırında 50 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.



BAL KABAĞI TATLISI

Kış aylarının vazgeçilmezi kabak tatlısı kendi bahçemde yetiştirdiğim kabaklardan pişirip sizlerle paylamak istedim. Siz de bal kabağı satın alırken sert ve koyu renkli olanları tercih ederseniz ağız tadıyla kabak tatlınızı yiyebilirsiniz. Önceden şekerde bekletip pişirebileceğiniz gibi yada benim yaptığım gibi kabakları küp küp kesip yıkayıp üzerine toz şekerini ilave edip kısık ateşte şerbetini çekene kadar pişirin. Üzerine cevizle servis edin. Afiyet olsun..

Malzemeler: 2kg. balkabağı, 6 su bardağı toz şeker

MANTI

El açması çok lezzetli bir mantı tarifi. Denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler: Hamuru için: Un, su, tuz (ölçülerini kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
                   İç Harcı: Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, maydanoz

Yapılışı: Unu ılık suyla yumuşak bir hamur yoğurun. Oklava yardımıyla yarım santim kalınlığında buyuk bir pezi açın. Bıçak yardımıyla küçük karelere bölün. Hazırladığınız iç harçtan karelerin ortalarına koyup kapatın. Ben babaannemden öğrendiğim şekilde şapka gibi kapatıyorum. Siz dilediğiniz gibi kapatabilirsiniz. Kapattığınız mantıları tuzlu kaynak suda pişirin. Mantılar suyun üzerine çıktıklarında pişmiş demektir.

Servis önerisi: Tereyağı, biber salçası ve domates sosunu iyice pişirin. Mantılarınızın üzerine önce sarımsaklı yoğurdu sonra da domates sosunu gezdirin. Afiyet olsun..




Yeni Tariflerle Yeniden..

Blog yazmaya uzun bir ara verdikten sonra birikmiş tariflerimi sizlerle paylaşmak için yeniden buradayım.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...