14 Eylül 2012 Cuma

KEÇE NAR

Kırmızı keçeden kendim kestiğim, üzerine nar tanelerine benzesin diye pul-boncuk işlediğim, arkasına da küçük bir mıknatıs yapıştırdığım narım.


MİSAFİR HAVLULARI VE SEPETİ

Eminönü'nden Hasırcılar'dan aldığım sepetin ve küçük havluların kenarlarını güpür dantellerle süsledim. Misafirlerime tek kullanımlık hazırlayıp banyoma yerleştirdim. Takım olması için iki tane de yüz havlusunu güpür ve taşlarla süsleyip banyoma astım. Çok şık oldular.






PASTANE POĞAÇASI

Malzemeler: 1 paket yumuşak margarin
                       2 yumurta(birinin sarısını üzerine ayır)
                       1 tatlı kaşığı tuz
                       1 tatlı kaşığı toz şeker
                       1 çağ fincanı süt
                       1 paket Dr. Oetker toz maya
                       Un

Hazırlanışı: Ilık sütün içinde toz şeker ve mayayı eritip biraz kabarmasını bekleyin. Un hariç diğer malzemelerle karıştırıp unu da katarak yumuşak bir hamur yoğurun. Mandalina büyüklüğünde hamuru avcunuzun içinde hafifçe bastırarak çekil verin. Üzerine yumurta sarısını sürüp çatalla çizin. 15dk. tepside mayalanmasını bekleyin. 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun.




KIYMALI POĞAÇA

Malzemeler: 1 paket yumuşak margarin
                    1 su bardağı yoğurt
                    1 su bardağı sıvı yağ
                    2 yumurta (birinin sarısını ayır)
                    2 yemek kaşığı sirke
                    1 tatlı kaşığı tuz
                    1 paket çeşnili kabartma tozu
                    Un
İç Harcı: Soğan, kıyma, karabiber,tuz

HAZIRLANIŞI: Bütün sıvı malzemeleri birlikte karıştırın. 5-5.5 bardak unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alıp tezgahın üzerinde avucunuzun içiyle bastırarak şekil verin. Hamurun bir yarısına ortadan dışarı doğru hamurun ucuna kadar inmeden uzunlamasına 5 kesik atın. Kesik olmayan diğer yarının ucuna harcı koyup rulo şeklinde sarın. Ruloya yarım daire şekli verip kesik olan kısmı üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 25 dakika pişirin. Afiyet olsun.






TAZE BÖRÜLCE KONSERVESİ

Bahçemde kendi yetiştirdiğim börülcelerim.


Resimden seçmesi zor olabilir. Yaklaşık 50cm boyunda incecik salkım salkım börülceler. Konserve yapmak için önce börülceleri kısa kısa kesin. Tencerede kapağı kapalı şekilde kaynatın. Börülceler yumuşayınca süzerek tencereden alıp zeytinyağı, sirke ve tuzla iyice karıştırın. Yarım kg.lık kavanozlara doldurun. Kapaklarını sıkıca kapatın. 'Taze Fasulye Konservesi'nde anlattığım şekilde kaynatın.


Bir ay sonra konserveniz yemeye hazır. Sadece açıp servis tabağına almanız yeterli olacak. Afiyet olsun.




KÖZLENMİŞ PATLICAN KONSERVESİ

Patlıcanları közleyip kabuklarını ayırdıktan sonra sirke, zeytinyağı, sarımsak ve tuzla karıştırıp yarım kg.lık kavanozlara doldurun. Kapaklarını sıkıca kapatıp derin bir tencerede 'Taze Fasulye Konservesi'nde yazdığım şekilde kaynatın. Bütün kış elinizin altında közlenmiş patlıcan salatanız hazır olacak. Afiyet olsun.


DOMATES KONSERVESİ (MENEMENLİK-SOSLUK)


Bulabileceğiniz en sert domateslerin kabuklarını soyup küp küp bir süzgece doğrayın. Doğradığınız domatesleri hiçbir işlem uygulamadan konserve kavanozlarına doldurun. Kavanozları yeni kapaklarla kapatarak 'Taze Fasulye Konservesi'nde anlattığım şekilde tencereye koyup ocakta su kaynamaya başladıktan sonra yarım saat kaynatın. Kışın dilerseniz yemeklerin ve kızartmaların üzerine sos olarak, dilerseniz menemen yapımında kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.


TAZE FASULYE KONSERVESİ


TAZE FASULYE KONSERVESİ

Ayıklanıp kırılmış taze fasulyeleri rendelenmiş domatesle tencerede hafifçe sarartıp kavanozlara doldurup ağızlarını daima yeni kapaklarla kapatın. Kavanozları boylarını geçecek derinlikte bir tencereye aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizin. Kavanozların üzerini geçecek kadar su ile tencereyi doldurun. Ocakta su kaynamaya başladıktan sonra yarım saat kaynatın. Kavanozların arasında boşluk kalırsa temiz kurulama bezleriyle aralarını doldurun ki; kaynarken birbirlerine çarpıp kavanozlar kırılmasın. Ben bu işi bahçede 30 kavanozluk kazanlarda kaynatarak yapıyorum. Size evde yapabileceğiniz şekilde tarif ettim. Kolay gelsin. Afiyet olsun.




KIŞ HAZIRLIKLARI KONSERVELERİM




KIRMIZI BİBER KONSERVESİ

15 Kg. biber için:
Malzemeler: 15 kg  salçalık biber
                   3 şişe sirke 
                   1 su bardağı tuz
                   1 su bardağı toz şeker
                   1 su bardağı sıvı yağ
                   
Biber hariç tüm malzemeleri derin bir tencerede kaynatın. Önceden saplarını ve çekirdeklerini temizleyip 4'e böldüğünüz biberleri kaynayan sıvının içine atıp biberlerin kabukları yumuşayana kadar haşlayın. Kevgirle tencereden çıkarıp aralarına ayıklanmış sarımsak dilimleri koyarak 1 kg.lık konserve kavanozlarına doldurun. Biberler bitene kadar bu işleme devam edin. En sonunda tencerede kalan sirkeli karışımı iyice kaynatıp kavanozları doldurun. Kavanozların kapaklarını hemen kapatıp kavanozları ters çevirip üzerini kalın bir bezle örtüp bir gece bekletin. 15kg. biber 10 kavanoz dolduruyor. Yaklaşık bir ay sonra yemeye başlayabilirsiniz. Afiyet olsun.



UZUN BİR ARADAN SONRA YENİDEN MERHABA

Değerli takipçilerim Nisan ayından bu güne kadar önce evdeki tadilat, badana-boya işleri, bahçe işleri, ramazan ve bayram ertesi oğlumun sünnet düğünü sebebiyle bütün yazım koşturmaca içerisinde geçti. Arada elimden geldiğince börek çörek yaptım, bahçemde kızımla birlikte domates, biber, patlıcan, salatalık, balkabağı, sakız kabağı,  taze fasulye, taze börülce, altın çilek, yer fıstığı, ay çiçeği, kavun, karpuz, mısır yetiştirdik. Kışlık hazırlıklarımızı yaptık. Şimdi size bu hazırlıkları sunuyorum. Hepsi tarafımdan yıllardır denenmiştir. Hepinize sağlık, evlerinize bereket dilerim.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...